Tapaus: Ku Klux Klan – kuinka Jeesus kohtaisi?

Kuinka Jeesus menettelisi tässä tilanteessa?

Jo otsikko antaa osittaisen vastauksen. Jeesus maanpäällä kulkiessaan todellakin kohtasi ihmisiä, ja tämä kohtaaminen ei ollut vain pikainen ohitus käden heilautuksineen tai pikainen kättely tai ”hyvän tutun” halaaminen ohi mennessään. Ihminen on Jeesukselle tärkeä. Hän antaa ihmiselle aikaansa ja tutustuu tähän. Hän viettää aikaa ihmisen seurassa, niin että oppii tuntemaan ihmisen perin pohjin. Hän on kiinnostunut tietämään kaiken.

Kuvittelen nyt tämän Jeesuksen ja kkk-nuorukaisen mahdollisen kohtaamisen. Kuinka se olisi voinut tapahtua mikäli Jeesus liikkuisi näkyvänä ajassamme. Hän on läsnä tänäänkin mutta hänen läsnäolonsa tulisi opetella tuntemaan.

Olkoon tämä kkk-nuorukainen nyt tässä kuvitelmassa nimeltään vaikka Sakke. Voit toki kuvitella ja kirjoittaa oman vastineesi, ja halutessasi voit vaikka lähettää oman kuvaelmasi minulle. Tiedä vaikka julkaisen sen luvallasi tällä sivustolla. Pyri kuitenkin olemaan uskollinen Raamatun Jeesukselle.

Ota hyppysellinen huumoria mukaan.

 

Kohtaaminen 1

Kenties Jeesus kohtasi Saken ensimmäisen kerran lakanakaupoilla. Kenties Jeesus havaitsi Saken vaivautuneen olemuksen ihmisten tuijottaessa nuorta miestä lakanahyllyjen välissä ja päätti mennä tämän pelastamaan tukalasta tilanteesta. Yhdessä sitten pohdittiin minkä väriset lakanoiden tulisi olla tai pitäisikö lakanoissa olla jotain kuviota. Tarkistettiin missä maassa lakanat on valmistettu, sillä isänmaallinen kaveri tahtoi suosia kotimaista. Pesumerkintöjen käsittäminen tuotti molemmille enemmän harmaita hiuksia sillä vasta äskettäin kotoa pois muuttaneen Saken pyykit pesi vielä äiti, jonka luona toisella paikkakunnalla, Sakke vieraili pyykkikassin kanssa viikonloppuisin. Jeesus ei itsekään ollut pyykkimiehiä koska hänen likapyykilleen riitti aina pesijöitä. Lopulta päädyttiin finanssikriisin sanelemasta pakosta johtuen ostamaan halvimmat lakanat – eikä todellakaan mitään Finlaysonia 😉 – ja Jeesus neuvotteli taloudenhoitajansa Juudaksen kanssa kustannuksiin osallistumisesta pienellä osuudella.

 

Kohtaaminen 2

Tai kenties Jeesus opetuslapsineen oli jo paneutumassa levolle Hennalan pimenevässä yössä kun rakettien pauke ja metelöinti sai hänet liikkeelle tarkistamaan tilanteen. Oliko lähistöllä mahdollisesti juhlat jossa hänellä avautuisi erinomainen tilaisuus kohdata ja tutustua johonkin mielenkiintoiseen ihmiseen? Sellaisiahan me kaikki Jeesuksen mielestä olemme. Mielenkiintoisia ihmisiä, ja jokaisella jonkinlainen tarina kerrottavana.

Pian Jeesukselle ja opetuslapsille selvisi tilaisuuden luonne. Jeesus nousi hieman korkeammalle paikalle väkijoukon ylle ensin hiljentämään joukot, omalla salaperäisellä, karismaattisella olemuksellaan ja rauhoittavalla, rakkaudellisella äänenpainolla käsitteli puheessaan todennäköisesti muukalaisten kohtaamista. Samalla opetuslapset kiertelivät kyselemässä ilotulitteiden määristä, antoivat opastusta ilotulitteiden oikeasta käytöstä, tarkistivat suojavarusteet ja kävivätpä vielä paikalla olevalta viranomaiselta kysymässä luvat ilotulitteiden ampumiseen lähimetsikössä.

Jeesus opetuslapsineen johdattivat joukon pois alueelta, suuntasivat jatkamaan iltaa hieman etäämmälle matkan rasittamista maahanmuuttopakolaisista ja jatkamaan niin erinomaisia kohtaamisia yhteisillä aterioinnilla. Illan päätteeksi ammuttiin loput raketit taivaalle ystävyyden nimissä, ja ihmiset lähtivät kotiinsa vähemmän maahanmuuttokriittisinä. Heidän joukossaan ei ollut rasisteja ollutkaan vaan useimmat heistä olivat vain kriittisiä Euroopan harjoittamaa maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan. Seuraavana päivänä useampi heistä tiedusteli mahdollisuutta päästä auttamaan näitä maahanmuuttajia.

Ai niin, mutta mitä kuului Sakelle. Sakke oli verhoutunut ostamaansa lakanaan, taitellut, leikellyt ja teippaillut itselleen kartongista jonkinlaisen naamion. Tämän asukokonaisuudenhan olemme leffoista tai joistakin kuvituksista oppineet tuntemaan Ku Klux Klaanin tuntomerkkinä vaikka todellisuudessa porukka KKK:ssa oli monen kirjavasti pukeutunutta. Lieneekö Jeesuskin käyttänyt samankaltaista asua? Ainakin Uusi Testamentti kuvaa Jeesuksen kaapumaisen viitan saumattomaksi ja laadukkaasti ommeluksi. Tunsivatko Jeesus ja Sakke yhteyttä jo asuvalinnankin suhteen? Sakke oli leiripaikan nuotion sytyttänyt kartongillaan ja Jeesus opetuslapsineen oli kiitollinen lämmöstä ja valosta pimeässä kylmenevässä yössä. Yhdessä harmiteltiin leikeltyä lakanaa kunnes joukossa mukana ollut harrastelijateatterin kaveri ihastui lakanan hyviin leikkauksiin, ja osti sitten lakanan teatterin puvustukselle.

Oi sitä Jumalan rikkauden ja viisauden ja tiedon syvyyttä! Kuinka tutkimattomat ovat hänen tuomionsa ja käsittämättömät hänen tiensä!

Room. 11:33

 

Näin jokaisella ihmisellä on tarina kerrottavanaan ja Jeesus tahtoo kuulla sinunkin tarinasi. Hän auttaa sinua elämäsi kaikilla teillä ja lähettää avun, aina oikeaan aikaan. Meidän pitäisi vain opetella huomaamaan Hänen tekonsa elämässämme.

Niels_Larsen_Stevns-_Zakæus

Luukkaan 19. luku kertoo erään Sakkeuksen kohtaamisesta. Lue tuo luku ja pohdiskele tekstiä.

Kuinka suuri vaikutus mahtoi olla sillä, että Jeesus tiesi Sakkeuksen nimen ja osasi mennä oikean puun luokse kutsumaan häntä – nimeltä?

Kutsuuko Jeesus sinua omalla nimelläsi?

Mikä sinua mahdollisesti estää vielä vastaamasta Hänen kutsuunsa?

 

Tietysti tapauksesta voi kirjoittaa toisenlaisellakin asenteella ja ihmisiä leimaten:

Jari Tervo: Valkoinen roskaväki http://yle.fi/uutiset/8336058

 

Sitten on myös tämä nuoren miehen pahoittelu ajattelemattomasta teostaan:

Ku Klux Klanin asuun pukeutunut sanoo tekoa päähänpistoksi http://www.pohjalainen.fi/uutiset/kotimaa/ku-klux-klanin-asuun-pukeutunut-sanoo-tekoa-p%C3%A4%C3%A4h%C3%A4npistoksi-1.1915812